Mencari keindahan di setiap ruang...

My photo
Arnhem, Gelderland, Netherlands
Believe in karma, everythings happen for a reason, try not to judge other people

Tuesday, May 5, 2009

Een Weekend in het Tulpenveld

De lente komt! De bloemen zoals krokussen, narcissen en paardenbloemen bloeien achtereenvolgens. De kale bomen zijn langzamerhand steeds groener geworden. De vogels zingen vrolijk tussen de struiken. Wilde eenden zwemmen rustig met hun kuikentjes op de rivier. De kersen- en magnoliabomen verspreiden hun geur tot in alle hoeken van de stad. In elke tuin zijn mensen bezig de lentebloemen te planten. Het is altijd bloementijd in de lente.

Een typisch Nederlandse bloem is natuurlijk de tulp. In de lente zoals nu zijn ze gemakkelijk te vinden in elke tuin, supermarkt of bloemenwinkel. Hier betekent de lente ook tulpenseizoen. Deze bloem is een van de belangrijkste export producten van dit land. In de lente komen veel toeristen naar Keukenhof, de bloementuin in Den Haag. Deze tuin is beroemd om zijn bloemencollecties, vooral de tulpen. Maar weet U waar die bloemen eigenlijk vandaan komen?

Drie weken geleden zijn Niels en ik een weekendje naar Zijpe gegaan, een gemeente in Noord-Holland. Daar is het grootste tulpenveld in de wereld. Zijpe ligt ongeveer 150 kilometer van Arnhem, ongeveer een uur en een half uurtje autorijden. Toen we Zijpe binnen reed, werden we verwelkomd door de kleurrijke tulpen die zomaar naast de snelweg liggen. Ze groeien netjes in de rijen van kleur: rood, wit, geel, paars, roze en nog andere gemengde kleuren.

Gelukkig was het mooi weer, al waaide er wel af en toe een noordenwind. De lucht rook heerlijk van de miljoenen tulpen die bloeiden. Ik kreeg er geen genoeg van om naar die bloemen te kijken en te ruiken naar die zachte ontelbare bloemblaadjes. Jammer dat die bloemen niet lang bloeien, dus kunnen we er maar tussen drie tot vier weken van genieten.

Maar ze groeien niet in een nacht. De bollen zijn geplant in oktober en november want ze hebben de koude winter nodig om te groeien. En om te voorkomen dat de bollen gaan vriezen of rotten, leggen ze stro boven op de grond. Van daaruit groeien kleine bolletjes aan de grote bollen, die in de lente (april - mei) bloeien.

Daarna gaan ze deze bloemen snoeien, tot alleen maar hun blaadjes, stelen en bollen over zijn. Ze worden gewoon met water besproeid en zo laten ze de bollen groeien tot in de oogsttijd in juni – juli. Ten slotte worden de kleine bolletjes van de grote bol afgehaald. 75 procent van de oogst wordt verkocht naar binnen- en het buitenland. De rest wordt weer gekweekt in de volgende winter, zo gaat het ieder jaar.

Voor de tulpen liefhebber, Zijpe is de beste keus. Daar is het echte Mekka van de tulpen. U kunt rustig wandelen in de tulpenvelden, net als de sawa’s in IndonesiĆ«. De rustige omgeving geeft U de vrijheid om van het prachtig veld te genieten zonder te worden gestoord door de andere toeristen, zoals in de Keukenhof.

No comments: