Mencari keindahan di setiap ruang...

My photo
Arnhem, Gelderland, Netherlands
Believe in karma, everythings happen for a reason, try not to judge other people

Friday, May 1, 2009

Nederland Rouwt

30 april, mooie ochtend, blauwe lucht, zonder wolken. Iedereen is blij want vandaag is het Koninginnedag. Het jaarlijkse feest wordt specialer vandaag, want het is ook de honderdste verjaardag van koningin Juliana, de moeder van Beatrix, de huidige koningin van Nederland. De rood, wit en blauwe vlag staat voor bijna ieder huis, oranje vlaggetjes versieren de straat. Iedereen is blij, draagt oranje dingen met trots, gaat naar de stad. Daar is een vrijmarkt, waar iedereen zijn of haar spullen die ze niet meer gebruiken kunnen verkopen zonder belasting te betalen.

In de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam worden grote concerten gehouden. In mijn stad, Arnhem, staan zeker 25 podia klaar voor allerlei soorten muziek en bands die gaan optreden. Iedereen is blij: genieten van de nationale feestdag, eventjes de crisis vergeten die ons in zijn greep houdt.

Maar tussen de middag heerst er slecht nieuws. Er was een aanslag op de koningin en haar familie, die zaten in een open bus, zwaaiden naar de mensen die langs de straat richting Paleis het Loo stonden, het koninklijk paleis in Apeldoorn (ongeveer 30 kilometer van Arnhem). Plotseling reed een zwarte auto heel snel, tot hij botste tegen een monument een paar meter van de koninklijke bus. Iedereen houdt zijn adem, geschokt, gevolgd door geschreeuw en gehuil overal. Een paar lichamen lagen op de straat, iedereen in paniek, sommige rennen om hulp te bieden.

Het nieuws ging snel, mensen proberen het te begrijpen, kunnen het niet geloven. Een wanhopige man, net ontslagen en straks zijn huis kwijt heeft zelfmoord gepleegd. Hij neemt onvermoedende mensen met hem mee. De crisis eist zijn slachtoffers. Nederland rouwt. De rood, wit en blauwe vlaggen hangen half stok, oranje versieringen zijn weggehaald uit de bomen en huizen. Iedereen, komt bij elkaar, pratend, uit hun teleurstellingen, vragend waarom. Er is geen feest sfeer meer. Sommige artiesten annuleren hun optreden, ze kunnen geen vrolijk liedje meer zingen. De koninklijke ceremonie die al weken werden voorbereid is ook geannuleerd. De kerk mis om de verjaardag van de koningin te eren, wordt een mis ter ere van alle slachtoffers die zijn overleden of gewond.

De dader die vanochtend is overleden wist misschien niet dat vanwege zijn daad vijf mensen zijn overleden, twaalf gewoond, en zes in een kritieke toestand. Wij kunnen niet meer vragen waarom, wij kunnen allen maar raden, lijden en teleurgesteld zijn. Het is zo oneerlijk voor de mensen die hij het leven heeft beroofd. Toen iedereen blij had moeten zijn, rouwt Nederland.

1 comment:

|a said...

Wah, jadi bisa belajar bahasa belanda nih, hehehe... tinggal membaca terjemahanya di bawah.